dimarts, 17 de novembre del 2009

Aliments-Xina-transgènics i moltes coses més...

Maria Bajet, Maria Solé i Guillem Fernàndez

Els països rics i en vies de desenvolupament estan obrint un nou mercat de compra venta d’hectàrees a Àfrica i a d’altres països com ara Rússia i Brasil, per aconseguir beneficis econòmics i energètics. Ja que els països en desenvolupament necessiten abastir tota la seva població, creixen. A més a més, els països rics ja que no poden comprar les terres se les apropien directament.
A causa d’això els països pobres dels quals treuen les hectàrees s’empobreixen i es creen guerres; en canvi els rics ens surten molt beneficiats.

Dins aquest dilema trobem dues opinions diferents: Unes estan a favor de l’apropiació de terres les quals defensen que això pot contribuir al desenvolupament d’algunes zones obrint-les a un nou mercat que pot afavorir el país, amb la creació de llocs de treball, millorant les infraestructures i l’augment de la productivitat. Les altres pensen tot el contrari i diuen que això afectarà negativament a les poblacions locals ja que sempre queden al marge d’aquests negocis. D’aquest fet en diuen Neocolonialisme

El conflicte dels aliments que trobem a partir del s.XX es va produir a causa de la mecanització i industrialització agrícola, la creació de les DDT i el començament de la revolució verda que va provocar l’aparició d’un nou mercat d’aliments transgènics amb l’empresa Montsanto com a capdavantera en patents (11000 patents de llavors), convertint-se en l’empresa que monopolitza les llavors transgèniques patentades.

Hi ha persones que intenten buscar noves alternatives alimentaries, sobre tot en els països pobres. Es aquest el cas de Gunter Pauli. Aquest enginyer ens explica en el Global Ecoforum III, celebrat a Barcelona l’octubre de 2008 diverses experiències sobre l’aprofitament del 100% de diferents recursos alimentaris. Com per exemple el del café on ell aconsegueix un procediment per el que és pot aprofitar tot quan en l’actualitat només s’aprofita el 3% del producte. Una altre experiència relata con les algues serveixen l’aliment als més pobres i per últim una en la qual els nens africans conreen bolets (sitake) a partir de l’herba que serveis d’aliment per els elefants.

Per obtenir més informació sobre el tema pots consultar aquestes pàgines web
transgenics 10'
http://video.google.es/videosearch?q=transgenicos&hl=es&emb=0&aq=f#
Alimentació
http://global-ecoforum.ning.com/video/2251574:Video:3485

També els articles a de
La Vanguardia del dia 16-8-2009: Arrecia la lucha por los alimentos” de J.P. Velázquez-Gaztelu
La Vanguardia dia 10-11-2009: China blinda su presencia en África…” de Isidre Ambrós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada